Bewoners aan het woord
Wat beweegt bewoners? Waar steken zij hun tijd en energie in? En waarom eigenlijk?
Heb jij een mooie herinnering over Nieuw-West, ben je bezig met een tof project of heeft jouw buurt jouw hart gestolen en wil je hier graag over vertellen? Eigenwijks is altijd op zoek naar bijzondere mensen met fijne, mooie, inspirerende, bijzondere of imponerende verhalen. Denk je nu direct aan jezelf, je buurman, tante, vriendin of kennis? Laat het ons weten via karin.vanleijen@eigenwijks.nl en wie weet komen wij binnenkort langs voor een mooi item.
Afhankelijk van jouw voorkeur en het verhaal kunnen we een interview uitschrijven, een fotoreportage maken of een korte video maken.

In juli 2020 woonde ik hier twee jaar. Daarvoor woonde ik mijn hele leven in Amsterdam Oost. Qua samenstelling zijn de twee wijken vergelijkbaar met elkaar. Ik vind het hier heel fijn. Op mijn balkon kijk ik uit op het water en de natuur, maar als ik de deur uitloop heb ik overal voorzieningen en zit ik voor mijn gevoel middenin de stad.
Toen ik dus laatst een artikel zag staan in de krant, waarin de bewoners van Geuzenveld werd gevraagd hoe zij de buurt ervaren, las ik dat veel mensen in Geuzenveld zich onveilig voelen. Dat vond ik jammer! Ze hebben het mij niet gevraagd. Ik ben vooral heel erg gelukkig met al dat groen om mij heen. En de fijne bewoners met wie ik contact heb!
Ik ben een echt mensenmens. Daarom belandde ik zo’n 1,5 jaar geleden ook in het Pluspunt. Ik liep naar binnen om te kijken of ik ook wat kon betekenen voor de wijk. Daar raakte ik aan de praat met opbouwwerkster Gina van der Linden en zij vertelde mij over het Gezondheidsambassadeurs traject. Het trok me meteen. Ik heb ook een achtergrond in zorg en welzijn (als docent en als Pedagogisch Coach). Interessant dat het specifiek over Geuzenveld ging. Daar heb ik toen met veel plezier aan meegedaan.
Nu heb ik mijn eigen activiteit, samen met een medebewoonster. Actief bewegen en gezond ontbijt. Ik wil graag de bewustwording in de wijk vergroten en laten zien wat een gezonde leefstijl voor effect kan hebben.

Een plan met voor-en tegenstanders. Goed dat de gemeente investeert in een nieuw gebouw voor de Meervaart maar graag op een andere plek. Heeft de gemeente de keuze wel goed onderzocht en overwogen? Wij menen van niet.
In de bewonersbijeenkomsten is bouwen in het water niet aan de orde geweest. Een negatief advies van de Commissie Ruimtelijke kwaliteit is door de wethouder niet serieus genomen. De wethouder voert dus een eigen koers zonder de belanghebbenden te horen. In haar optiek doe je dat na het besluit over de locatie.
De verplaatsing van theater de Meervaart in het water van de Sloterplas is een plan dat een aanslag is op de blauw/groene ruimte van het Sloterplas-/park. Als precedent zal het dan ook kunnen leiden tot meer bouwbehoefte in de Sloterplas. In 2013 is de bewoners toegezegd dat er niet gebouwd zou worden op de oevers of in het water.
Er wordt bij de ontwikkeling van het gebied rondom het Osdorpplein en de verbinding met de Sloterplas steeds verwezen naar de uitgangspunten van Van Eesteren: groen in de lange lijnen en verstedelijking aan de Noord- en Zuid(west)kant.
Daar bedoelde Van Eesteren niet het water mee. De verstening van de oevers van de zuidwestzijde heeft al geleid tot verstoring van de eco-verbindig Groene As langs de Sloterplas. Een ander uitgangspunten van Van Eesteren voor het Sloterpark was dat er vanaf alle oevers vrij zicht op de Sloterplas moet zijn. Dan past er geen gebouw van 85 meter lang en 25 meter hoog in.
Na een urenlange discussie in de gemeenteraad op 1 juli heeft de wethouder toegezegd het plan te heroverwegen als er geen draagvlak voor blijkt te zijn.
Op verzoek van bewoners heeft het bestuur van de Vereniging Vrienden van de Sloterplas besloten een petitie te starten om aan te sturen op die heroverweging. De petitie is te tekenen op:
https://petities.nl/petitions/niet-bouwen-in-de-sloterplas?locale=nl of bel naar 020 614 95 79 voor meer info.
Tineke Stricker
Bestuurslid Vrienden van de Sloterplas

Ria: “Zo’n dag is gezellig, vooral voor de bewoners. Als organisatie hebben we het vooraf druk, maar de dag zelf helemaal. Zo staat Sieger al om zes uur ’s ochtends op het Lambertus Zijlplein.”
Sieger: “Ik zorg ervoor dat de kramen ’s morgens genummerd worden en begeleid bewoners naar de juiste kraam. Ik hou van organiseren; daarom doe ik het. En het is mooi om op zo’n dag de buurt samen te zien.”
Thea: “Zo’n dag zorgt voor burenbinding. Ik heb jaren buurtfeestjes georganiseerd en elke keer wist je weer: dáár doe ik het voor. Voor de buurt, voor de bewoners. Nu ben ik alleen nog als EHBO’er betrokken. En ik ben er elke vergadering bij.”
Sieger: “We doen het echt samen, met Eigenwijks. Eva en collega’s van het gebiedsteam Geuzenveld–Slotermeer regelen onder andere de vergunningen, beheren het budget, maken het programma, doen de inschrijvingen. Er is veel te doen.”
Thea: “Het is met de jaren steeds groter geworden. Elke keer zie je weer verbeterpunten, waardoor het de volgende keer weer beter wordt.”
Sieger: “Het mooiste moment is als de markt begint.”
Thea: “En het einde. Dan denk ik als EHBO’er: gelukkig, er is niks gebeurd.”
Ria: “Terwijl er heel veel gebeurt op zo’n dag. Het begon ooit met kleedjes langs de dijk. Nu hebben we 350 kramen, een programmering en veel geregel, tot aan de broodjes voor de vrijwilligers tijdens de markt aan toe.”
Thea: “Wij drieën zijn echte regeltantes. Maar zonder de ondersteuning vanuit Eigenwijks is het niet te doen. En dat geldt vast omgekeerd ook.”
Op de foto van links naar rechts; Eva, Thea, Ria en Sieger.

“Uit nieuwsgierigheid ben ik naar de cursus van Eigenwijks gegaan, “vertelt Peter Burchartz. ” Gezondheid is natuurlijk een belangrijk onderwerp. En heel breed ook; meer dan alleen bewust eten en bewegen. Eenmaal opgeleid tot gezondheidsambassadeur heb ik samen met Milana, Ruth en Karin – ook bewoners – en Gina van Eigenwijks de organisatie van een Gezondheidsfestival op ons genomen. Die was al eerder gehouden, nu mochten wij het invullen.”
“Iedereen deed wat ie goed kan en leuk vindt. Zo vind ik het leuk om een draaiboek te maken en de deadline te bewaken. Anderen zijn goed in bijvoorbeeld werving en het bedenken van gezonde activiteiten. Allemaal hebben we zo onze kwaliteiten. Dat opgeteld met het enorme netwerk, de verbindingskracht en de ervaring van Eigenwijks maakte het geheel tot een voor mij vooral leerzame en voor de bezoekers vooral gezellige en informatieve dag. Zo leerde ik dat je een locatie voor zo’n festival goed moet uitkiezen op onder andere bereikbaarheid. En dat een programma – je kon tijdens het festival gezonde pizza’s bakken, djembé spelen, upcyclen en nog heel veel meer – ook te vol kunt maken.
We gaan binnenkort aan tafel voor de volgende editie. Met de gedachte dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen als bewoner en dat je buurtgenoten er wat van opsteken op het gebied van gezondheid, heb ik daar heel veel zin in!”
Van links naar rechts op de foto: Karin, Milana, Peter, Ruth en Gina.

In Nieuw Sloten is een groep bewoners actief bezig om meer groen in hun wijk te krijgen. Zij hebben de ‘Groen Groep Nieuw Sloten’ opgericht en krijgen ondersteuning vanuit Eigenwijks. De groep wil graag een groener en natuurlijker Nieuw Sloten.
Een eerste activiteit van de groep was ’tegels eruit, planten erin’ op het Hageland. Een suggestie hiervoor van groepslid Saskia Bender werd direct geadopteerd door de Groen Groep en samen met Ingrid Mijlof organiseerde zij deze actie. Zij kregen subsidie vanuit ‘Groen in de Buurt’ om van een betegeld stuk gemeentegrond bij de parkeerplaats een mooi groen plantsoentje te maken en dit in de toekomst te onderhouden.
Op zondag 5 april was het zo ver dat zij daadwerkelijk konden beginnen met het werk, nadat de gemeente de tegels had verwijderd.
Vrienden en buurtbewoners kwamen helpen en velen staken de handen uit de mouwen (vanwege corona natuurlijk op gepaste afstand). Er gingen zo’n 400 biologische planten de grond in, vooral bloeiende planten waar insecten wat aan hebben.
Het is een geweldige positieve dag geworden, met een mooi resultaat. Een flinke stimulans voor de Groen Groep om meer van dit soort initiatieven op te zetten!

Om het park in het zonnetje te zetten en om zich als meer dan alleen een actiegroep (tegen de bomenkap, tegen een wegaanleg) te profileren, besloot de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) in 2006 het Rembrandtparkfestival te organiseren. “Het zou een eenmalig festijn worden, en ook nog eens in het Rembrandtjaar,” vertelt VVR-voorzitter Teun van Dijk. “Met behulp van Eigenwijks. Hun netwerk konden we goed gebruiken bij het betrekken van de buurt om tot een mooi programma te komen.”
Eenmalig werd het niet. Had het onstuimige weer geen roet in het eten gestrooid, dan telde 2019 de 14e editie. Alain: “Sinds 2009 doe ik de productie. Van het regelen van vergunningen tot de stroom, van de kramen tot de vuilnisbakken. Nodig, want het festival is enorm gegroeid.” De reden van het succes: het is een echt buurtfeest. Voor en door omwonenden – en dus parkliefhebbers – neergezet. Alain: “Mijn vrouw vraagt zich soms af waarom ik al die tijd en energie erin steek. Het is een enorme klus, maar zo leuk om te doen. Gelukkig doet Eigenwijks de hele financiële kant. Dick is een meester in de subsidieaanvragen en regelt dat de vergunningen betaald worden voor de subsidie binnen is. Dat is niet door de VVR of mij op te brengen. We hebben korte lijnen, veel koffiemomenten, ook achteraf, en ik krijg veel vrijheid van Eigenwijks. Al die moeite samen is het helemaal waard. Ik vind het een feestje. De aanvraag voor 2020 is de deur al uit!”
Op de foto; Alain links en Teun.

Kathy: “Save the date: 27 juni gaat het gebeuren! Dan vieren wij alweer de vijfde editie van het Nieuw Sloten festival. We werken met een grote groep mensen aan die dag en Eigenwijks is onze bindende factor. Ik noem hen de ‘glue’ en de partij die de vinger aan de pols houdt. Ieder van ons doet zijn ding, waar hij goed in is én leuk vindt. Hoewel Eigenwijks ooit de initiator is geweest, is het nu echt een bewonersactiviteit geworden. De samenwerking met Eigenwijks is heel belangrijk omdat de meesten van ons geen professionals zijn en zij wél op dat niveau sturing geven of ons verbinden met ervaren mensen zoals Alain Klein.”
Hans: “Voor mij is het eigenlijk heel duidelijk: Eigenwijks en dan met name Stefania, is de aanjager van het festival en wij zijn de organisatoren. Wij mogen Stefania om raad en daad vragen; zij knoopt de touwtjes voor ons aan elkaar.”
Kathy: “Onze samenwerking is een organisch proces: we weten elkaar te vinden. Misschien zie ik duidelijkere communicatie naar elkaar en onderling nog als verbeterpuntje. Maar het hoeft allemaal niet perfect te gaan. We groeien in onze zelfstandigheid en de organisatie verloopt spontaan. We zijn erg dankbaar voor de hulp die we krijgen van Alain en Stefania; dat mag ook wel eens gezegd worden!”
Op de foto: Jolanda, Els, Hans, Cees, Kathy, Alain, Jeffrey, Tom, Stefania.

“Het was in 2019 de veertiende keer dat we de Jaarmarkt Geuzenveld organiseerden, “vertelt gebiedsmakelaar Jeroen Bouman. “Indertijd begonnen we met vijftien kleedjes, nu staan er 300 kramen. Terwijl de wachtlijst twee keer zo lang is. Het bewonersinitiatief is explosief gegroeid. Het is een van de drukbezochtste evenementen van het jaar. Meteen na afloop vragen mensen me wanneer de volgende is. De dank-je-wels vliegen je om de oren.”
“Samen met Eigenwijks ondersteun ik de groep organiserende bewoners. Het programma van activiteiten en muziek bedenken we samen. Dit jaar was er ook een food market, naar een idee van de omgevingsmanager. Verder zijn de taken goed verdeeld. Eigenwijks kijkt welke activiteiten vanuit het PlusPunt en de buurt leuk zijn voor op het podium, benadert ondernemers voor sponsoring, organiseert de vele overleggen en coördineert de inschrijvingen. Ik regel de spullen van de leveranciers, waaronder de kramen. Ook de indeling en het plaatsen op de dag zelf nemen we als organisatie op ons; dat is best zwaar werk. De catering – denk aan koffie, thee en broodjes – wordt verzorgd door bewoners. Een van hen doet op de dag zelf ’s ochtends een oproep op de radio. Dat is heel waardevol.
Het evenement wordt steeds groter. We kunnen niet zonder elkaar. Er komt zeker een volgende editie. Logisch. Als je rondloopt op zo’n dag zie je dat we het heel goed doen met z’n allen. Van spanningen, waarover je wel eens in de media leest, tussen culturen is geen enkele sprake. Zo’n dag toont de buurt op zijn best.”